Самоковеца е бил прострелян с един куршум в главата. Заедно с него е била и манекенката Цеци Красимирова. Тя е ранена между очите от рикоширал куршум. Животът на Красимирова все още е в опасност, но има шансове тя да оживее.

Убиецът е арестуван веднага след инцидента. Преди да бъде задържан, той е успял да изхвърли оръжието си в канал на улицата. Пистолетът е издирван от водолази до късно през нощта.

Стрелецът е холандец. Той е бил заловен с помощта на граждани - очевидци, които са му попречили да избяга.

Косьо Самоковеца е напуснал България на 7-и ноември. В Амстердам е отседнал в петзвезден хотел. Самоковеца и Красимирова излезли около 15 часа и 40 минути. Малко по-късно е бил застрелян пред витрината на най-големия магазин за диаманти в Амстердам.

Вътрешният министър Георги Петканов отказа повече информация за убийството на Самоковеца с обяснението, че е в чужбина. Главният секератар на МВР генерал Бойко Борисов е с изключени телефони. Представители на Амстердамската полиция обаче дадоха информация за хода на разследването в интервю за Валери Маринов.

Роб Ван Дер Вен, говорител на полицията в Амстердам, каза следното за Би Ти Ви: "Убийството е станало към 15.45 часа, докато двамата българи са вървели по централния прощад на града. Мъжът е бил убит на място, докато жената - вероятно на около 23 години, била ранена и откарана в болница. Човекът, който стреля по тези двама души, избяга, но близо до мястото на стрелбата, той изхвърли предмет в канала. Водолази от пожарната извадиха от канала оръжие на същото това място, където заподозреният е изхвърлил предмета. Свидетели са проследили човека, застрелял двамата. Те го държаха под наблюдение и са преследвали. В Южен Амстердам, не далеч от бар в Сентурбаан, полицията арестува заподозрения.
Разбира се, ние знаем неговото име, но в Холандия ние никога не огласяваме имената на заподозрените. Заподозреният е много важен за нас и разследването напредва в тази посока. Оръжието също е занесено на специално място, за да се провери дали наистина с него е стреляно по мъжа и жената."

33-годишният Константин Димитров - Самоковеца бе наричан основен играч в контрабандата. А през последната година името му нашумя покрай така нареченото преразпределение на наркобизнеса у нас. Константин Димитров извървява пътя от портиер в дискотека до бос в престъпния свят. Началото е с ВИС 1 и вече покойния Васил Илиев.

Животът на Самоковеца приключи с много прозвища - контрабандист номер едно, наркобос и лидер в картофопроизводството.

Последно, преди дни, неофициално се заговори, че МВР иска арест за Самоковеца, тъй като е засечен в Германия с голяма недекларирана сума пари.
Преди не повече от месец стана известно и друго - че за някакво поредно преразпределение и договаряне, в Солун са се събирали Самоковеца, Мето Илиянски и висш представител на бившата групировка СИК. Към днешна дата Мето е безследно изчезнал, а Самоковеца - мъртъв.

На 31-ви май по пътя за Самоков взрив избухна край бронираната кола на Самоковеца. Това се случи малко след неуспешния атентат срещу Иван Тодоров-Доктора. А във версиите за поръчител бе вплетен и един от близките на вече покойния Поли Пантев.

През септември стана ясно, че срещу Самоковеца няма образувани следствени дела и дознания. В Окръжната прокуратура на София срещу него има преписка за невярно попълнена данъчна декларация, заведена по данни от печата.

Според регистрите, Самоковеца участва в управлението или като собственик в седем фирми. По документи заниманията им са свързани с туризъм, картофопроизводство и консултантска дейност. Една от фирмите е регистрирана в Лондон.
По този повод във Великобритания и Турция има следствени поръчки за изясняване на дейността на Самоковеца. Дали има резултат от тях, засега не е ясно.

През 1996-а година Самоковеца е осъден на 7 години затвор за грабеж и нанасяне на средна телесна повреда. По това дело има общо 19 подсъдими като Кюстендилският окръжен съд им постановява общо 114 години затвор. През 1998-а година делото попада в Софийския апелативен съд, който отменя присъдата и го връща в Кюстендил. Там друг състав постановява оправдателна присъда.

През 95-96-а година Самоковеца е следствен по още няколко дела. Към днешна дата обаче срещу него дела няма.

Самоковеца започва кариерата си като портиер в дискотеката на хотел "Рила"в "Боровец" преди десетина години. Участва във ВИС 1, създадено от вече покойния Васил Илиев, а по-късно има и официална фирма с брата Георги. Според оперативната информация на службите, Самоковеца е отговарял за контрабандата на групировката. А през 99-а година започва да контролира канали самостоятелно.

Срещу него има две разработки от 2000-ата година - "Рони" и "Приятели". Твърди се обаче, че разследванията са стопирани от бивш главен секретар на МВР в едното от правителствата на Иван Костов. В разработките са засечени доста телефонни разговори на Самоковеца с висши митничари и полицаи.

На 7-и ноември Самоковеца и Маргина се сбиха заради ВИП-сепаре в дискотека. След това последва взрив пред "Визаж" и няколко убийства. Дали има връзка между тях и каква е тя - все още няма категоричен отговор.

Още през август вътрешният министър Георги Петканов обяви, че МВР знае кои са групировките и лидерите в контрабандния бизнес. Тогава министър Петканов изреди Доктора и Самоковеца и каза, че те са най-високо в йерархията. Но че срещу тях нямало преки доказателства.