Нападенията срещу стражари в района на Самоков обикновено зачестяват в сезона на коледните празници.

Горският стражар Стоян Донев е нападнат в 10 вечерта на контролния пункт при Говедарци от двама мъже. Били го, защото решили, че по негов сигнал са им конфискувани 40 незаконно отсечени елхи.

"И се качиха на колата, не можах да видя номера. Те, както си беха здрави момчета, ще си ме хванат, ще си ме натоварят и няма да се види къде са ме закарали", коментира пострадалият стражар.

"Не е безопасно. Аз също имам няколко инцидента. Нанасян ми е побой. Даже не толкова, като го хващаш в нарушение. Тогава не смеят, но след това като се напият и идват да си отмъщават", обясни друг горски стражар - Емил Гълъбов.

Нападенията над горските стражари зачестяват по това време на годината, защото при елхите има много бърза печалба заради голямото търсене непосредствено преди Коледа. Бракониерите опитват да изнасят обикновено по 50-100 бройки, за да не бие на очи, твърдят от лесничейството в Самоков.

"Предвид това имаме денонощни дежурство по контролните пунктове, а също правим дежурства и извън тях. Нарушителите в момента бързат да извършат добива на тези елхи, защото контролите ще са още по-строги", посочи Васил Драганов, директор на Държавното лесничейство-Самоков.

Лесничейството в Самоков разполага с 50 декара плантации, от които всяка година се добиват 15 000 коледни дръвчета за пазара в София и Самоков.

Начинът, по който гражданите могат да се противопоставят на незаконната сеч, е да купуват само дръвчета с печат на лесничейството.

Ако държите сами да наберете коледната си елха, това е възможно, но само с разрешение на лесничейството и срещу съответната такса - 1,80 лева на дръвче до метър, 2,40 лв. - до 2 метра, и 3,60 лв. за елха над 2 метра. Най-търсените елхи между метър и два метра ще струват около 5 лева, прогнозират от лесничейството в Самоков.