Хората с психични проблеми ще бъдат задържани за медицинска експертиза в болниците най-много две седмици. Това предвижда новият закон за здравето. В момента пациентите са задължени да лежат поне месец в психиатриите, за да получат експертно лекарско решение.

Това лято втори българин спечели дело срещу държавата ни в Европейския съд за това, че е настанен принудително в психиатрия без лекарско становище.

25 000 българи са лежали в психиатрични болници през миналата година, съобщиха от здравното министерство. Някои от тези пациенти са настанени с решение на прокуратурата, но без лекарско мнение.

"Прокуратурата задържа без да изисква доказателства дали това лице е наистина психично болно или това твърдят роднини, съседи, полицаи. Това дава възможности за много злоупотреби, а ние имаме такива случаи, посочи София Разбойникова, адвокат по човешките права.

Тази мярка нарушава изискванията на европейското законодателство. В новия закон ще има специална глава за психичното здраве.

"Да няма принудителни мерки, да няма затваряне в институциите, да няма изолиране на пациенти, защото болничното легло не е място за живее на човека с психични проблеми", подчерта д-р Петко Салчев, заместник-министър на здравеопазването.

Министерството предвижда да бъдат създадени повече дневни центрове за хора с психични проблеми.

Пациентите ще бъдат настанявани в психиатрии само с лекарско решение.

Всеки трети българин развива клинични симптоми на психично заболяване. Причината е стресът. По данни на Световната здравна организация, психичните разстройства са на второ място по смъртност след сърдечносъдовите болести. Следващата година няма да има клинична пътека за болнично лечение на психични болести, съобщиха от Здравната каса.