В България има достатъчно подходящи места за тренировка на специални сили и сухопътни части на съюзниците. Това стана ясно от изявлението на председателя на парламентарната група на НДСВ Станимир Илчев след среща с президента на парламентарната асамблея на НАТО Дъглас Бирайтър. Той е в България с членове от Комисията по външни отношения към Американския конгрес и се срещна днес с президента и премиера.
България може да се ориентира към предоставяне на площадки за подготовка и на войски за морски десант, ако Румъния не може да ги предостави, заяви Станимир Илчев.

Все още не е ясно кои бази са определени за използване от съюзнически войски, категоричен беше председателят на Парламентарната асамблея на НАТО.

"На първо място ще се нуждаем от бази и от полигони", посочи Дъглас Бирайтър.

Днес за първи път като вариант беше споменат пазарджишкият полигон "Црънча", където тренират силите за специални операции на армията. Търси се многофункционална база или полигон, около която да се изгради инфраструктура от пътища, съоръжения, а ако е необходимо и летища, обясни Илчев.

"Това с прости думи означава, че след като бъде наета от съюзниците и в нея бъде инвестирано достатъчно, за да бъде модернизирана тази база или полигон, да дава възможност там да тренират нашите собствени войски от трите рода - и сухопътни, и военновъздушнин и специални сили", заяви председателят на ПГ на НДСВ.