Министърът на отбраната заяви, след завръщането си от срещата на военните министри от НАТО в Брюксел, че следващата седмица ще има среща с представителите на американското военно министерство и Държавния департамент, които ще преговарят с правителството за разполагането на американски бази у нас.

Военният министър отклони въпроса на Би Ти Ви дали вече са избрани базите, след като миналата седмица американският военноморски аташе назова конкретно летищата "Графигнатиево" и "Безмер".

"Мисля, че това не е достатъчно, за да мислим, че е решение на американската страна. Има други нива, които ще решат това. Нека да изчакаме последната експертиза и тогава ще решим", заяви министър Николай Свинаров.

Някои военни министри от НАТО са подкрепили идеята за предсрочно приемане на България в Алианса, а други не са обявили становището си. Предсрочното приемане ще бъде и за седемте поканени държави, не само за България, уточни министър Свинаров.

"Впрочем това не е прецедент. Така беше постъпено с Полша, Чехия и Унгария. Те също приключиха ратификационните си процедури по-рано и имаше възможност да бъдат приети по-рано от форума, на който формално трябваше да бъдат приети. Наистина е възможно април месец пълноправно членство в Алианса", заяви военният ни министър.