Това стана ясно от заключителната декларация на конференцията. Афганистан ще получи над 4 милиарда и 500 милиона долара за следващите 5 години.  В Токийската конференция  взеха участие 60 държави и 22 международни организации.
Някои страни поеха ангажимент за финансиране в продължение на няколко години,  други обещаха да подкрепят възстановяването,  без да посочват точните суми,  се казва в документа.

Средствата са далеч по-малко от исканията на афганистанското правителство. Въпреки това премиерът Хамид Карзай заяви, че е доволен от полученото.  Първоначално новите управляващи в Кабул искаха 45 милиарда долара. Експерти на Световната банка изчислиха, че за същия период могат да бъдат събрани 15 милиарда.

На първата донорска конференция за Пакта за стабилност през март 2000 година в Брюксел бяха договорени едва 2 милиарда и 400 милиона евро за Балканите.

Президентът на Световната банка, Джеймс Уолфенсон, изрази опасения, че парите могат да се окажат в неподходящи ръце. Той предупреди, че средствата могат да бъдат спрени, ако се установят разхищения или корупция.

България, като страна кредитор, е готова да обсъди мерки за преструктуриране и дори опрощаване на дълга от 45 милиона долара, които Кабул ни дължи. Финансовият министър Милен Велчев предложи България да бъде домакин на конференция на страните-кредиторки на Афганистан.

Групата за мониторинг на Афганистан препоръча на Съвета за сигурност на ООН да наложи оръжейно ембарго на страната, и то не само на сваления талибански режим, срещу който е в сила подобна забрана.

Бойци на "Ал Кайда" и талибани вероятно все още трупат ракети и химически оръжия в Афганистан и се опитват да се въоръжават, с пари от продажба на опиум, според експертна група.
Талибаните може би притежават ракети земя-земя с обсег 70 км, които могат да носят конвенционални, химически или ядрени заряди, според доклада на специалистите. 

Експертната група се опитва  да проследи и  сведенията за складове, съдържащи химически снаряди със зарин и нервнопаралитичен газ.  Засега тези сведения не са потвърдени.