Макар като родители да смятаме, че на 15-16 децата ни са все още деца, като физиология, уви, те вече не са деца. Това е първото, което трябва да имат наум, родителите във века на СПИН-а.

Повече по темата СПИН научихме през тези дни и от Патрик Леви. Той е от Франция и се заразява със СПИН на 21 години: "Ние сме много консервативно семейство и за нещастие никога не сме говорили за секс и полово предавани болести. Аз си набавих сам цялата информация за СПИН - как се заразява човек, как се предпазва, така че официално знаех всичко за СПИН. Проблемът е, че не бях достатъчно мотивиран да се пазя, защото си мислех, че това няма да се случи на мен."

Когато си говорите за СПИН с детето си, не е достатъчно просто да му дадете информация, но и да го накарате да разбере, че със СПИН може да се зарази всеки и че заразяването е въпрос не толкова на рискови групи, колкото на рисково поведение.

В България всяка седмица един човек се заразява със СПИН. Всеки втори новозаразен е в младежка или юношеска възраст, като заразяването е станало при полов контакт.