Ученици, облечени като живи светофари, три дни ще раздават на шофьори и пешеходци разяснителни брошури на 9 от най-натоварените кръстовища в София. Така децата протестират символично срещу трагичните инциденти на улицата. От днес започна националната ученическа кампания за повече безопасност около училищата.

Ралица и Пламен са двама от 36-те ученици, които днес се облякоха като светофари. От 9 сутринта младежите раздаваха листовки на едно от най-натоварените софийски кръстовища. Миналата седмица на него бе блъснато дете.

"Някои от моите приятели или аз може да сме следващите, които ще бъдат блъснати по наше невнимание, или на шофьорите. Затова реших, че може би трябва да направим нещо повече, за да не стават такива трагедии", каза ученичката в 22-ро училище Ралица.

Пламен вече веднъж е бил блъскан от автомобил.

"Не е хубаво да загиват деца. Всичко, което става, малко или много ми въздейства. Не ми харесва това, което става по пътищата", коментира Пламен.

На въпрос как реагират шоьрите и пешеходците, когато им дават брошурите,  Ралица обясни: "Повечето шофьори реагират пренебрежително. Не искат да отворят прозорците, за да ги вземат. Сигурно си мислят, че искаме пари за картички. Но пешеходците винаги взимат с удоволствие."

Днес децата раздаваха червени брошури, утре те ще бъдат жълти, а в неделя - зелени. Кампанията ще завърши с протестно събиране в парка "Заимов".

259 деца са загинали и 4 514 са били ранени по пътищата от началото на 2000-ата година до края на октомври тази година.
Над 30 000 ученици от страната участват в подписка за повече безопасност на улиците около училищата. Учениците са решили тази неделя да бъде национален младежки ден под мотото "Жив съм!".

За последния месец срещу смъртта по улиците в София бяха организирани над осем граждански протеста. Хората настояваха за изграждане на светофари и пешеходни пътеки на опасните за пресичане места.