Членовете на парламентарната комисия за контрол на ДАНС ще посетят утре агенцията, за да проверят на място как се пази класифицираната информация. Това каза ротационният й председател Камен Костадинов. В агенцията депутатите ще се запознаят с работните помещения, как са обезпечени и осигурени. Причина за посещението са оповестените публично записи на
телефонни разговори на директора на митниците Ваньо Танов.

Днес в комисията са се запознали с протокола от заседанието на подкомисията за контрол на специалните разузнавателни средства, на което бе изслушан бившият служител на ДАНС Росен Миленов. Миленов бе изслушан след негови твърдения, че разговорите на Танов са автентични и "службите се ползват за политически цели".

Членовете на комисията за контрол на ДАНС са разговаряли с прекия ръководител на Миленов, докато е работил в агенцията, както и с негов колега. Има разминавания в информацията, дадена от Миленов, и от двамата служители, които изслушахме днес, посочи Костадинов.

През следващата седмица комисията ще изслуша председателя на ДАНС Цветлин Йовчев и неговият заместник Иван Драшков. С тях ще бъде обсъдено възможно ли е несанкционирано ползване на класифицирана информация, както и надеждността на мрежата, взаимодействието между ДАНС и МВР.

Следващия четвъртък комисията трябва да излезе с окончателно заключение дали считаме, че в ДАНС се работи надеждно с класифицирана информация и дали е възможно въпросните записи, за които се твърди че са СРС-та, да са изтекли от ДАНС, каза Костадинов. До този момент оставаме с впечатления, че не е възможно да са изтекли от ДАНС, добави той.

Комисията ще провери дали Ваньо Танов е бил на оперативен контрол в ДАНС извън установения от закона срок.