Какво и как се продава в кварталните магазинчета проверяват инспектори от Агенцията по безопасност на храните в цялата страна. За да не бъдат затворени бакалиите, голяма част от тези, които се помещават в жилищни блокове, трябва да отговарят на редица европейски критерии.

Какво и как се продава в кварталните магазинчета проверяват инспектори от Агенцията по безопасност на храните в цялата страна. За да не бъдат затворени, бакалиите, голяма част от които се помещават в жилищни блокове, трябва да отговарят на редица европейски критерии.

Независимо от малката площ на бакалиите, продуктите в тях трябва да се продават разделно. Въпреки, че има хладилни витрини, е нарушение ако пакетираните и непакетираните храни са заедно.

Собствениците не протестират срещу непрекъснатите изисквания, въпреки че ги вкарват в излишни разходи.   

„Слагали сме безсмислени преградни врати, защото те казват, че трябва да има. Нито се ползва вратата, нито нищо, но това е изискването, слага се. Тоалетната трябва да се отдели от помещението, където си миеш ръцете - преградна врата, слага се, параван - няма как", каза Севелина Катранджиева, управител на бакалия.

В кварталните магазинчета разчитат на богат асортимент и на малки количества. Твърдят, че не продават продукти с изтекъл срок на годност, тъй като клиентите им са постоянни.  

„Не можем да си позволим, защото тук всичките ни клиенти са близки хора, познати, роднини, така че няма на кой да дадеш нещо негодно. Като видим, че изтича срокът, си го прибираме ние, за нас", увери управителят Никола Катранджиев.