За да бъдат проверени СРС-тата, откъде са изтекли и дали са истински, са необходими не повече от две денонощия, заяви бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов в предаването "Тази сутрин". Цялата тази история е в резултат на това, че институциите на дават отговори. МВР, парламентарната подкомисия и прокуратурата – това са институциите, които трябва да дадат отговор на всички въпроси, свързани със СРС-тата, смята Атанас Атанасов.

По думите му справките на СРС-тата са елементарни. "Има входящи дневници в службата, която извършва подслушването, има изходящи дневници при прокуратурата. Всичко може да се провери документално".

Атанас Атанасов обясни и как са направени тези записи. "Първо е имало досъдебно производство, преди това е имало разработка на службите, изпратили са материалите, прокуратурата е счела, че има данни за извършено престъпление, образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, прокурорът, който е образувал досъдебното производство, е поискал прилагането на СРС-та при определен кръг лица, сред които и Ваньо Танов. Тоест така нареченият заявител по закон е прокуратурата. Използването на СРС-та е разпоредено от министъра на вътрешните работи и съдия. " Атанас Атанасов обясни още, че по закон записите трябва да се смъкнат на хартия. След изготвяне на хартиения носител, незабавно информацията трябва да се изпрати на прокурора. Никой освен заявителя няма право да оценява информацията, категоричен е Атанас Атанасов.  

Това съобщение на прокуратурата, което излезе в петък, че нито един от телефонните разговори, които бяха тиражирани, не са ставали достояние, на който и да е от прокуратурата, буквално звучи, че Цветанов е хванат по "бели гащи", смята ген. Атанасов. На високо ниво в МВР са създадени условия за политическа злоупотреба с подобна информация – някой е отделил тази информация и не я е представил на прокуратурата, заяви още Атанасов. В такива случаи се поставя въпросът кой има интерес от това.

Категорично има престъпление по служба, смята Атанас Атанасов. А политическата отговорност е на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Що се отнася до бившия служител на ДАНС Росен Миленов, който беше изслушан в парламентарната комисия, ген. Атанасов заяви, че той няма откъде да знае такава информация. "Той е работил на ниска експертна длъжност", обясни Атанасов.

По отношение на БСП, Атанасов заяви, че цялостното поведение на партията на нищо не прилича.