Парламентът прие на първо четене държавния бюджет за следващата година. Бюджетът беше подкрепен от 133-ма депутати от общо 230 гласували. Въздържаха се трима депутати, двама от тях - от НДСВ.
При обсъждането парламентарните групи на ОДС и “Коалиция за България” заявиха, че няма да подкрепят така предложения бюджет.
По-рано през деня, пред парламента, членове на КНСБ и “Подкрепа” поискаха оставката на правителството и по-социален бюджет.

Министърът на финансите нарече предложения от него бюджет - бюджет на съзиданието и развитието, в който основните приоритети са здравеопазването и образованието. Бюджетът предвижда финансиране на съдебната реформа и съфинансиране на инфраструктурни проекти, съвместно с Европейския съюз.

"За ефективно функционираща правораздавателна система, за успешна администрация и за демократично общество с по-голяма сигурност и солидарност. Очаквам през следващите часове да станем свидетели на прецизен дебат в който политиканстването ще отстъпи пред сериозните и компетентни оценки", заяви министър Велчев.

Вместо оценки обаче, веднага след това бе дадена едночасова почивка, за да може министрите да отидат и на правителственото заседание.


Докато депутати четяха вестници и чакаха министрите, членове на КНСБ и “Подкрепа” поискаха оставката на правителството. Представиха и социалните си искания, част от които вече бяха приети от правителството. Лидерите на протеста връчиха исканията си на председателя на парламента.

В парламентарната зала и СДС, и БСП бяха против проектобюджета. Според сините, той дава повече власт на държавата, според червените има изтегляне на държавата.