След заседанието на съвета за икономически растеж, бизнесът даде своята положителна оценка за бюджета и данъчните закони предложени от Министерството на финансите.
Като основно достойнство на бюджета бе изтъкната прогнозируемостта на средата, в която ще се развива иконоимката ни.

"Той е положителен, защото с него правителството преизпълнява обещаното за данъците за бизнеса и особено за данък печалба", каза председателят на съюза на работодателите Васил Василев.

Увеличаването на тавана на пенсиите бе оценено положително от бизнеса.

"Най-големият проблем за бизнеса са данъчните измами, които ерозират българския бизнес", каза Божидар Данев, председател на БСК.

Финансовият министър изрази увереност че ще успее да убеди МВФ размерът на бюджетния дефицит да остане в рамките на планирания 0.7 на сто.

"Ние може да не изразходваме всички средства от бюджета, които се предполага да изразходваме и така ще направим позицията пред МВФ по-гъвкава", каза финансовият министър Милен Велчев.

И министър Велчев и вицепремиерът Шулева бяха категорични че предложението за въвеждане на данък от 10 процента върху доходите на физическите лица е неприемлива. Според Лидия Шулева такъв данък за доход от 150 лева на месец би увеличил дължимия данък от 7.5 на 15 лева:
"При тази ставка, която е по-ниска плащането ще е двойно."

Според нея това би засегнало негативно повече от 1 милион българи с доход от 100 до 200 лева.