Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на Касата за миналата година.

Служители от централното управление на Здравната каса са получавали неправомерно хонорари за това, че са участвали в комисии при договарянето и сключването на споразучения с производителите на лекарства. Парите са отпускани със заповеди на директора на Касата. Тези служители са на щат и участието им в комисиите е част от служебните им задължения, пише в доклада на Сметната палата. Така за една и съща дейност чиновниците са получавали два пъти пари. Няма прозрачност при сключването на договорите между Касата и дистрибуторите, и производителите на медикаменти, пише още в доклада.

В края на 2002 година работещите са взели премии в нарушение на разпоредбите, защото по същото време Касата дължи пари на лекарите, стоматолозите и доставчиците на лекарства. Според Сметната палата парите за извънреден труд също са неправомерно плащани.

Без решение на Управителния съвет в края на 2002 година с част от парите за лекарите и стоматолозите са покрити разходите за лекарства.
Друго нарушение е, че поради липсата на информационна система, Касата е плащала лечение и на пациенти, които не са внасяли здравни осигуровки.

От Сметната палата отчитат, че системата за контрол и управление на бюджета на Касата е лоша. Така не могат да бъдат разкрити всички грешки и нарушения във финансовата дейност. Финансовите контрольори настояват да се потърси дисциплинарна отговорност на лицата, които са допуснали нарушенията.