Бившият дом на принцеса Даяна, дворецът Кенсингтън, от днес е прекръстен на "Омагьосаният дворец", за да привлича туристи към други популярни забележителности на британската столица освен музея на Мадам Тюсо и лондонския Тауър, където са изложени кралските бижута, съобщават Асошиейтед прес и ДПА.

В интерактивната епоха, в която живеем, за хората не е достатъчно само да обикалят някой пищен дворец с тихи бални зали и отделени с въжени прегради тронове. Съвременният човек иска мода, технологии, малко от фантазията на "Алиса в Страната на чудесата". Точно това ще предложи откриващата се днес изложба в "Омагьосаният дворец" Кенсингтън.

Впечатленията на посетителите ще бъдат подсилени чрез интерактивен театър, филмови прожекция, пърформанси и инсталации, сътворени от модни дизайнери като Вивиан Уестууд и Уилям Темпест.

Гостите ще могат да разгледат например стаята, в която принцеса Виктория е била събудена, за да научи, че е станала кралица.

Специално за изложбата са пресъздадени рокли на други две знатни обитателки на двореца Кенсингтън - принцеса Маргарет и принцеса Даяна, която живее там до смъртта си през 1997 г.

Кураторът Александра Ким определя изложбата като "уникална възможност да бъдат разкрити потайните истории на двореца Кенсингтън".

Палатът ще претърпи обновяване на стойност 12 милиона лири, като основният ремонт ще започне през юни. Проектът трябва да приключи до 2012 г. за Диамантения юбилей на кралица Елизабет Втора и за Олимпийските игри в Лондон.