Домашните стандарти за хляба масово навлизат в кухнята на българина. Заради съмнителното качество на насъщния, който се продава в магазините, все повече домакини залагат на собственото производство. Проверка на bTV установи, че домашно замесеният хляб струва средно около лев и 30 и лев и 40 стотинки.

Леля Тодорка от врачанското село Боденец е на 64 години и откакто се помни меси пити. Разчита на домашната фурна и на, както го нарича, селският държавен стандарт за приготвянето на насъщния. Продуктите са добре познати - брашно, яйце, сол, захар, малко мазнина и кубче мая.

"Отсяваш брашното, една лъжичка оцет, една лъжичка захар, да не е много сладка, олио една лъжица, сол. И ето - замесваш, средно замесено тесто, да не е много кораво, да не е и разкашкано”, обяснява Тодорка Василева.

Домашната погача се пече около половин час във фурна на дърва. С ловкостта и техниката на леля Тодорка разполагат малко съвременни домакини, затова често пъти в употреба влизат домашните хлебопекарни машини. Според Лили това е най-лесният начин да приготвиш вкусен хляб.

"Започваме с водата. Изобщо като правило за домашната хлебопекарна машина е, че течностите трябва да са отдолу, а твърдите съставки отгоре”, обяснява Лили Лучкова.  

Продуктите са внимателно подбрани, но най-важната суровина е брашното. И така след три часа нашият хляб вече е готов и изглежда изключително апетитно.

Макар и по-скъп, домашно произведеният хляб със сигурност предлага добро качество. С въвеждането на стандартите пък, големите производители разчитат отново да си върнат доверието на потребителите.