ДПС започва консултации за внасяне на вот на недоверие към кабинета „Борисов” за провала на вътрешната политика на страната, съобщи Лютви Местан.

По думите му целта на вота е сваляне на правителството и провеждане на предсрочни парламентарни избори.

„Готови сме да поемем отговорността като водеща политическа сила за този вот”, допълни Местан.
По-рано днес лидерът на БСП Сергей Станишев също заяви, че има пълно основание за внасяне на вот както за цялостната политика на ГЕРБ, така и по темата сигурност.

„Ние не държим да бъдем водещи заради политическата инициатива. Просто е необходимо да се покаже, че този авторитарен полицейски стил на управление не се приема от различните парламентарно представени партии”, заяви Станишев. И допълни, че социалистите са готови за разговори с останалите опозиционни сили – СДС, ДСБ, ДПС, както и с независимите народни представители.

Лидерът на СДС Мартин Димитров вече изрази готовността на неговата формация да подкрепи вот на недоверие за провал в сектор „Сигурност”.

"Цветан Цветанов не може да съвместява функциите министър на вътрешните работи и шеф на щаба на ГЕРБ и му препоръчваме да си вземе отпуск до изборите. Как си представяте, в един и същи ден, той да издига Йордан Лечков за кмет на Сливен и заедно с това да проверява сигналите срещу Йордан Лечков за различни злоупотреби? Конфликтът на интереси е явен и категоричен", заяви Димитров.

„Кой се е съмнявал някога, че г-н Костов, БСП и ДПС са едно и също? Това са едни и същи хора, които през годините са правели така, че да възпрепятстват всяко едно демократично правителство. Не ни притесняват”, това гласи коментарът на премиера Бойко Борисов по повод готвения от опозицията пореден вот на недоверие.

Той заяви, че вярва, че „в момент, в който Европа буквално се тресе за оцеляване, българите ще разберат”. Още повече – всички са „видели как могат да управляват БСП и Синята коалиция”.
Министър-председателят обаче напомни, че в крайна сметка народът е този, който назначава управниците.

„Ако мине вотът, ще направим избори и пак народът ще си каже думата”, коментира Борисов.

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов пък заяви, че опозицията внася вот на недоверие срещу правителството заради сектор "Сигурност", „защото това е най-силният сектор”.

„Този така или иначе добър парламентарен механизъм - вотът на недоверие, девалвира, както девалвират и партиите, които го внасят”, заяви още Николов.