Призиви да не се изгаря Корана заваляха от всички точки на света. В рамките на няколко часа това направиха Европейският парламент, Ватикана, a и самият Барак Обама. Думите им бяха отправени към американски пастор, който се готви да запали свещената книга в събота.

Когато страдаш от мания за величие и имаш много свободно време, както американския пастор Тери Джоунс, може много лесно да забъркаш световна каша и дори да привлечеш вниманието на папата и неговите съветници във Ватикана.

„Искаме да изразим нашето притеснение от инициативата наречена Ден за изгаряне на Корана по повод годишнината от нападенията на 11 септември”, каза отец Федерико Ломбарди, говорител на Ватикана.

Как се стигна до тук? Пастор Тери Джоунс беше достатъчно интелигентен да осъзнае, че в родния му скучен град Гейнсвил може лесно да стане телевизионна знаменитост. След като даде няколко интервюта там, медийната вълна го пое и той се оказа на гребена й. Пасторът, който води малка евангелистка църква, се закани от половината телевизори на планетата да изгори мюсюлманската свещена книга навръх годишнината от 11 септември. На същата дата се пада Рамазан Байрям и доста хора ще му се обидят..

Когато световно неизвестен датски вестник реши да пусне карикатури на пророка Мохамед, имаше много протести. Та не е чудно, че Европейският парламент реши да се застрахова докато е време.

„Екстремистките намерения за изгаряне на Корана се действия на един единствен човек и група негови последователи. Действията му не трябва да се свързват със Запада или Християнството”, каза Саджад Карим, евродепутат.

Пастор Джоунс може да се смята за предупреден и да си чака последиците. Ако изгори корана, разбира се.