В Турция, след въведената преди година пълна забрана за пушене на обществени места, кафенетата, ресторантите и типичните наргиле-барове имат около 30% по-малко клиенти. Жителите на тази типично тютюнджийска държава обаче спазват стриктно изискването да не се пуши в затворени пространства. Богомил Грозев и операторът Валентин Василев дават повече подробности по темата.

В средата на миналата година турското правителство забрани пушенето в закрити пространства. Местните жители приеха тежко рестрикцията, особено като се има предвид, че по официални данни тогава близо един на всеки трима турци в зряла възраст употребяваше тютюн - било то цигара, наргиле, лула или пура.

"В началото, когато беше въведена забраната, беше голям проблем и хората бяха много недоволни. Но сега вече всички приемат забраната нормално - просто не пушим в затворените помещения, като магазини, заведения и т.н.", обяснява Дженгиз Чивче.

Бизнесът в Турция обаче все още не може да се примири с новата забрана. Собственикът на едно типично турско кафене отчита между 30 и 40% спад в клиентелата си.

"Нормално, човек, който пуши има проблем, когато идва в кафенето. Той, примерно, иска да играе карти, но трябва през 20-30 минути да излиза навън, за да пуши. А през зимата е още по-голям проблем. Близо 40% от колегите ми, които държаха подобни кафенета фалираха", признава Неждет Туртале.

Въпреки недоволството, малцина частници допускат да се пуши в заведенията им. Основната причина е високата глоба - за собственика 5500 лири, или близо 6000 лева. За пушача санкцията е около 75 лева.

Забраната в Турция за пушенето на обществени места важи включително за личните автомобили, което според хората не е правилно. И днес има много турци, които все още не знаят за тази рестрикция.

"Не знам някой, който да е бил наказан затова, че пуши в колата си. Това е все още нова забрана", смята Бюлент Юнал.

Това, което се забелязва на пръв поглед е, че забраната промени смисъла на традиционното турско наргиле, което вече масово се превръща в обикновена красива ваза.