В иракския град Кербала, където е разположен и българския контингент, неизвестни нападатели са убили иракски полицай при атака с гранати срещу полицейски участък.
"Ройтерс" съобщава още, че са ранени шестима служители на реда.

Българското министерство на отбраната съобщи за Би Ти Ви, че през днешния ден, нашите патрули в Кербала не са докладвали никакви инциденти.

Министерството уточнява, че сред българските военни няма пострадали.

Министър Николай Свинаров съобщи, че обстановката в Кербала в момента е напрегната, заради масовото струпване на поклонници за двата религиозни празника - Шабан и Рамадан.

Началникът на Генералния щаб генерал Никола Колев заяви, че до този момент нашите военнослужещи се справят отлично със задачите си.

За първи път откакто контингентът ни е в Кербала, цялата налична техника се използва за проверяване на стотиците хиляди поклонници, които всеки ден се стичат в свещения за шиитите град.

Генерал Колев съобщи, че от мними поклонници е конфискувано оръжие и алкохол:

"Този религиозен празник се използва от различни терористични групи."

Генералният щаб вече е готов с предложението си за промени в заплащането на кнтингента в Кербала.

"В поноделник ще внесем предложението до министъра", заяви ген. Никола Колев.

Механизмът на заплащане ще бъди изцяло променен и новите условия ще засегнат всички контингенти. Ще се определи базова ставка, а като цяло увеличението ще е от 6 до 30 щ.д. дневно в зависимост от чина, климатичните условия, сложността на задачите и други фактори.