КНСБ призовава всички свои членове и български граждани на протест заради пенсионната реформа. Протестите започват на 16 септември с палатков лагер пред парламента. Това обяви вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция след заседание на Координационния съвет на синдиката.

КНСБ предлага на КТ "Подкрепа" спешно да свика ръководния си орган за съгласуване на протестните действия. На 7 октомври ще е националният протест пред парламента.

На 16 септември се очаква промените в Кодекса за социално осигуряване да бъдат обсъдени в социалната комисия на парламента. От тази дата започва и подписка срещу внесения законопроект.

В Координационния съвет на КНСБ са представени всички структури на синдиката, подкрепата за протеста е както от страна на работещите в общата категория, така и от тези, които работят при тежки условия на труд - първа и втора категория, уточни Димитров.

Синдикатът продължава да настоява за изтеглянето на законопроекта от Народното събрание. От КНСБ обявиха, че са готови да продължат диалога по реформите, но не по тези текстове. Според синдиката няма различия с КТ "Подкрепа" по оценката на експертно и политическо ниво на текстовете на Кодекса за социално осигуряване. От ръководството заявиха, че очакват и другата синдикална организация да ги подкрепи, защото "искат да са заедно".