Ако това се приеме, според Василев, средствата ще се използват за запазване на привилегиите за пътувания с намаление, за повишаване на безопасността на влаковете и изплащане на задълженията към железничарите.

С атракционно пътуване с парен локомотив от София до Пловдив днес бяха отбелязани 115 години от създаването на БДЖ. Патрон на събитието бе премиерът Симеон Сакскобургготски.

Един милион долара е струвало възстановяването на елитната композиция "Корона експрес", разказаха железничари. В нея влизат и вагони, изработени по специална поръчка в Германия през 1938 година. В тях навремето са пътували цар Борис, царица Йоана и принц Кирил.

В Карлово влакът бе посрещнат лично от премиера. В произведения през 1935-а година в Швейцария локомотив, министър-председателят си припомни машините, които е виждал като малък. Той се вози на влака до гарата на град Баня, където е адресно регистриран и след това изпрати композицията.

По време на честването вицепремиерът Василев заяви, че до две години се очаква купуването на един-два скоростни влака, които ще се движат със 160 километра в час и ще пътуват от София до Варна и Бургас.

Макар и на 70 години парният локомотив с номер 01.23 успя да надвиши скоростта от 90 километра в час при разход над 6 на сто. Тоест над 6 тона въглища за сто километра преход. Заедно с още два възстановени парни локомотива той ще бъде използван за атракционни пътувания и филмови продукции.