За много от хората, получили инфаркт, това заболяване сякаш им е дошло като гръм от ясно небе.

"Около 2 часа бях легнал, четях вестник и усетих болка в гърдите, зад гръдната кост. Станах, раздвижих се, викам така, дано мине, обаче продължи", разказва Христо Николов. Той обаче не извикал веднага "Бърза помощ", а след часове. И получава инфаркт.

"Битката с инфаркта всъщност се състои в две неща -време и това, което ще имаме възможност да приложим в това време. За голямо съжаление пациентите пропускат да дадат оплаквания в точното време и на точното място, а и една част от лекарите правят абсолютно същата грешка", казва проф. Младен Григоров, кардиолог.

Болката в гърдите с излъчване към дясната или лявата ръка или към долната челюст и избиването на студена пот са признаци за настъпващ инфаркт. Болката обаче може да не е само в гърдите.

Хората, получили инфаркт, обикновено преди това са имали стенокардия - стеснение на кръвоносните съдове на сърцето. При стесняването на тези съдове, организмът също ни подава сигнал, че нещо не е наред.

"Тогава също имаме болка или дискомфорт при физическо усилие, това е най-типичното или сутрин рано при излизане от топло на студено, при по-млади хора може да се получи при полово сношение", пояснява проф. Младен Григоров.

Тези симптоми се появяват месеци преди инфаркта, но хората често не им обръщат внимание. Ако обаче лечението започне още тогава, инфарктът може да бъде предотвратен.