Заводът в подбалканския град е клон на фирмата "Интендантско обслужване" към Министерството на отбраната.

Шивачките от завод "Христо Ботев" в Калофер трябва да ушият още 1 200 комплекта униформи за втория контингент за Ирак.
Но те казват, че няма да влязат в завода, докато не получат заплати.

"Ами юни месец сме получили 30 лева аванс и накрая на август - 70 лева. С тези пари смятайте може ли да се живее", казва шивачката Митка Караколева.

Една от шивачките е майка на ефрейтор, който в момента служи в край Кербала.

"Когато шиехме размер 176 на 41 през цялото време си казвах, че ей тази риза ще я носи синът ми", споделя Стоилка Славчева.

Днес, някои от шивачките казват, че нямат ток в къщите си, а други че са принудени да спрат децата си от училище, защото не са получавали нито лев заплата.

Трагедията на жените от завода може да се види на практика на около 200 метра по-надолу по улицата -в магазина за хранителни стоки. Те идват тук всеки ден за да купят хляб, който не могат да платят.

В магазина има дебела тетрадка, където са записани имената на десетки шивачки от завода. Срещу някои от тях има стоки на вересия за по 150-200 лева.

"Случва се в завода да работят цели семейства - майка, дъщеря, снаха. Ако не им дадем на вересия, значи да останат гладни", казва продавачката в магазина Стоянка Георгиева.

През месец април, Министерството на отбраната е превело авансово на "Интендантско обслужване" 2 милиона и 600 хиляди лева - това е половината от сумата за изработвенето на всички униформи за Ирак.
"Имам чувството - и това отговорно мога да го заявя пред хората - че "Интендатско обслужване" е за източване на пари. От 2 милиона и 600 хиляди лева не сме получили и 26 хиляди", заяви Цеца Тиханова, началник цех.

Междувременно, целият управителен съвет на дружеството е сменен.

Днес новият Управителен съвет съобщи, че парите са били използвани за погасяване на стари задължения на завода към държавата и към доставчици.

Съветът уверява, че от следващата седмица ще започне изплащането на задължанията към работниците, съгласно план изработен със синдикатите.

Парите ще дойдат от Министерството на отбраната
по договора за ушиването на втората партида униформи за Ирак.