Назряват бунтове в земеделието. Производители заплашват с блокади на пътища и гранични пунктове на 28 ноември, ако до края на следващата седмица не се стигне до диалог с държавата за парите в сектора догодина.

Във финансовата рамка за земеделието за 2012 г. предвиденото национално подпомагане на бранша е 570 милиона лева.  240 милиона са парите, заложени като национални доплащания за единица площ. Всъщност това са цифри, на които стопаните са разчитали преди да видят проекта на бюджета за догодина. И върху тях са изчислили, че националните доплащания за единица площ ще са 10 лева на декар. След като виждат  средствата, заложени в бюджета, обаче, сметките им вече показват, че ще вземат не по 10 лева, а по 2 лева и 50 стотинки на декар.

Семейство Вълчеви обработват 7 хиляди декара в землището на врачанското село Върбешница. И те излизат на улицата, ако правителството ореже обещаните национални доплащания за догодина от 10 на 2,50 лева за декар.

„Във всеки случай няма да отида да си купя джипове, както се коментира от доста време насам - джипове, яхти и не знам си какво. Всичко, което ние получаваме от тази земя, влагаме ето в тия стопанства, в машини”, възмущава се Виолетка Вълчева.

Орязването на парите ще доведе до ощетяване на всички по веригата.

„Как да не си правим сметка какво губим, ми ние ще намалим рентата. Първо, тая рента кой я взима - хората от селата, които са собственици на всичката тая земя, тя не е моя. А малките стопани, които гледат 400-500 хиляда декара земя - за тях тези пари са определящи, те чакат тези пари, за да си купят тор или семена, или да си дораздадат рентата. Какво става с тях? Искат да убият малкия производител, защо”, коментира още Вълчева.

Неправителствените организации от сектор "Земеделие" всъщност искат Бюджет 2012 да бъде променен преди второто му четене от парламента. Те настояват да бъдат записани сумите за национално съфинансиране, които основните браншови съюзи в земеделието са договорили с правителството през септември.

„При така приетия проектобюджет установяваме, че са приети 340 милиона от първоначалните 500 милиона, без да споменаваме 70-те милиона за акциза на горивата”, коментира Румяна Ангелова от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Христо Цветанов, представител на Асоциацията на земеделските производители, също потвърди, че фермерите държат да се спази ангажимента за 570 милиона лева, както е бил подписан подписан от управляващите и представителите на сектора.

В парламента министърът на земеделието Мирослав Найденов  каза, че сам е поискал за зърнопроизводителите сума, по-голяма от гласуваната на първо четене. Не беше обаче голям оптимист, че пари ще се намерят.

„Преди 2 дни разговарях с премиера и Дянков. Това, което каза Дянков е, че тези пари няма как да бъдат осигурени, по-скоро ние ще трябва да търсим допълнителни механизми за компенсиране на тези средства”, обясни от своя страна министърът.

Земеделците все пак дават още една седмица срок за осигуряване на исканата помощ.