С въвеждането на новия стандарт за киселото мляко всички очакваме да ядем по-качествено мляко. Защо обаче, дори когато е направено по всички правила, млякото от магазина не е като домашното на вкус – отговорът потърси Радослав Чолаков. Според Български държавен стандарт киселото мляко се прави само от жива закваска и сурово мляко. Същите изходни суровини както за подквасването на мляко в домашни условия.

"Винаги съпоставям вкуса на млякото от кофичките с това, което си подквасвам в домашни условия, сега разликата е голяма", коментира Даринка Христова.

Всеки, който е опитал домашно кисело мляко неминуемо стига до въпроса, защо вкусът на купешкото не е като на домашното. След като имат един и същи състав - закваска и сурово мляко, не е ли логично домашното и купешкото да имат и един и същи вкус?

"Технологиите въобще за киселите млека и млечните продукти, изискванията за хомогенизация, хигиена, безопасност са да минават през хомогенизатор, пастьоризация, за да защитим пък безопасността на продукта и вкусът не може да е като на бабата, която с лъжицата го е разбъркала, сложила е пет лъжици от хикс кисело мляко и има естествено разлика, защото няма никакво нормиране нито на протеин, нито на масленост", обяснява д-р Мая Макавеева.

За да направи мляко с 3,65 масленост или с 2%, фирмата е принудена да обезмасли суровината, за да може да произведе продукт с постоянен състав. Това е процесът на хомогенизация. Той липсва при домашното мляко и затова неговата мазнина излиза отгоре като пелена.

Новият Български държавен стандарт за млякото направи така, че промишленото и домашното мляко да се произвеждат от една и съща суровина - мляко и закваска. Въпреки еднаквия състав, домашното и купешкото мляко очевидно ще са с различен вкус, но и с различна безопасност.