Земеделският министър Мирослав Найденов смята да покани американската попзвезда Джесика Симпсън в Розовата долина. Той каза това в Карлово, където с празник на розата започна розоберът

Тази година певицата ще пусне на пазара своя парфюм "Фантастична нощ", в който е използван екстракт от българската маслодайна роза дамасцена.

"Възнамерявам да отправя официална покана към нея, с цел наистина маркетинг и реклама. Ето, това би било добро за рекламата и за насочване на погледа към България”, заяви той.

Роза дамасцена вирее единствено по нашите ширини. Най-маслена и ароматна е в Казанлъшката и Карловската долина. Тази годината обаче определено не е благоприятна за производителите. От една страна студената и влажна пролет донесе болести по насажденията, а същевременно изкупните цени са твърде ниски.

"Цената е 1.30 лв., което не ни удовлетворява. Разходите ще можем да си ги покрием, но няма да ни остане допълнително”, каза Димитър Найденов - производител и допълни, че може да се каже, че тази година е загубена.

Според министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов , който беше на откриването на розобера, държавата ще търси мерки за повишаване на изкупните цени, както и възможности за подпомагане на производителите.

"По две линии - едната си директните плащания - трябва да търсим при следващи договаряния механизми с които да подпомогнем сектора и второ - по програмата за развитие на селските райони”, заяви министърът.

Българското розово масло се продава предимно във Франция и се използва в парфюмерийната и козметична индустрия. Но намира приложение и в облагородяването на тютюните, а напоследък с розова вода се правят дори сирена.