"Регистраторите", "Сладурите" и "Терористите". Това са кодовите наименования на полицейските акции от последните часове. Полицейската операция "Регистраторите" се провежда на територията на София. Задържани са хора, които при регистрацията на автомобили в КАТ са избягвали плащането на екотакси. Предполага се, че има и замесени служители на МВР. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че са задържани посредниците на престъпната организация.

При акцията, наречена "Терористите", полицията в Казанлък е заловила престъпна група в момент на продажбата на пет автомата Калашник и заглушители на ирански гражданин. По случая са задържани седем лица. При друга акция под името "Сладурите" в Раднево са задържани пет лица за източване на ДДС и ощетяване на "Мини Марица-изток”.

Акция "Терористите” е проведена под ръководството на Софийска градска прокуратура. Лицата са задържани по време на продажба на оръжията в гориста местност край язовир Копринка. Петте автомата Калашников са продадени на ирански гражданин постоянно пребиваващ у нас. В него са открити 7 500 лева за покупката. На четирима от задържаните ще бъде повдигнато обвинение.

Задържаният ирански гражданин е с чисто криминално досие. Частите на автоматите са изнасяни нелегално от оръжейния завод "Арсенал” в Казанлък и след това са сглобявани. Полицията търси връзка между служителите в завода и престъпната група, за начините на изнасяне на частите.

При акция "Сладурите" в Старозагорска област са задържани три лица, които са продавали части втора употреба за булдозери в "Мини Марица-изток” като нови, на цени няколко пъти по високи от средните. От тези сделки, чрез 11 фирми, престъпната група е източвала и ДДС.

Така на минното дружество са нанесени щети за близо 1 млн. лева, а държавата е ощетена
с над 200 000 лева ДДС. Операция "Сладурите” продължава. Задържани са и двама служители на "Мини Марица-изток”.

Министър Цветан Цветанов коментира акциите в предаването "Тази сутрин" така:

"Регистраторите” са организирана престъпна група, която регистрира в КАТ автомобили срещу заплащане. Ощетявайки държавата и неплащайки екотакси те ас създали един добър механизъм, за да печелят добри пари. Колегите работят в момента и изчистват всички зависимости на тази група, но към настоящия момент говорим за претърсване и изземване на доказателства. По всяка вероятност има, а и няма как да няма съпричастни служители от КАТ –  София.

"Сладурите” са организирана група, която прикривайки се под спешните доставки за резервни части за трактори в "Мини Марица-изток”, доставчиците са ощетявали държавата, респективно "Мини Марица-изток” със завишените цени на частите, които са предоставяли. В тази схема са участвали и длъжностни лица от "Мини Марица-изток” и паралелно с това са правели фалшиви фактури, които са пласирани на територията на Варна на социално слаби лица, при което пък са точели и ДДС-то. Изключително лошо е, че през последните години – абсолютно никакъв контрол върху мариците, абсолютно никакво наблюдение от Областна дирекция – Стара Загора и знаете, че там след смяната на областния директор Тончо Михайлов с господин Алексиев, започнахме и създадохме план за действие относно "Мини Марица-изток”. Знаете, че там са доста сериозни злоупотребите и когато няма контрол, всички са доволни, само че държават е ощетена.

"Терористите” е най-тревожната операция, която провеждаме от снощи; тя продължава и в момента. В процес на купуване са задържани три лица, в последствие още четири, и пет автомата, които са били предмет на сделка от организираната престъпна група. Задържани са общо седем лица. Шест са български граждани. Едното лице е със статут постоянно пребиваващ в България чужденец и в момента колегите продължават с претърсването и изземването на адресите на територията на Казанлък и селата около града.

Не смятам, че  който възнамерява да продава незаконно автомати би ги взимал за колекционерство или, за да ходи на лов. Изключително тежки са последствията от притежаването и употребата на подобни оръжия и то от криминални субекти”, Така министър Цветанов коментира наименованието на акция "Терористите”.

На въпрос от къде идва името на операция "Сладурите”, той отговори: "Сладури са защото през тези години необезпокоявано са се надсмивали на държавата, надсмивали са се над управлението на всички правителства, които са били до сега, и са се възползвали, и крали достатъчно, колкото има трябва, за да бъдат богати, а държавата да бъде бедна. Смятам, че тепърва предстоят доста операции, които ще бъдат провеждани относно "Мини Марица-изток”, защото, пак повтарям, заниженият контрол и липсата на оперативен контрол върху дейносттаи злоупотребите в "Мини Марица-изток”, доведе до тази безнаказаност и това самочувствие, което придобиха всички тези, които злоупотребяват и смята, че това е нещо нормално”.

Относно обиска в дома на брата на Димитър Бербатов, Цветанов заяви: "Тук малко повече се спекулира от това, което е направено. Колегите просто са имали един разговор. Взели са необходими документи, които са свързани с търговската дейност на брата на Митко Бербатов, но не смятам, че има нещо, което да бъде обявено – това е просто една нормална, стандартна процедура за проверка. Няма нищо, което да ви притеснява в момента”.