Организирана българска просия в Гърция - "Код: Криминално” откри българин с увреждания, който разказа как е станал жертва на трафик. Бил продаден и принуждаван да проси.

Просешката мафия, обаче не знае, че тяхната жертва всъщност е агент на службите под прикритие. От съображения за сигурност запазваме анонимността на нашия герой.  

Георги е освидетелстван от ТЕЛК с 99% инвалидност. Преди 4 години той става жертва на просешката мафия. Отвличат го и до продават в Атина. Тогава двама мъже му предлагат добро заплащане срещу съгласието му  да ги придружи като "муле" до Гърция.

Когато пристигат в Атина обаче му отнемат документите за самоличност. Следват заплахи и малтретиране. Принуждават Георги да проси. Това, което не знаят, обаче е, че Георги е агент под прикритие на ГД БОП и умишлено се е оставил да го примамят и отвлекат:

„Атина беше разделена на три. Самостоятелно, индивидуално не можеше да се проси... Там такива изстъпления ставаха - в XXI век да продават човек. Вкарват му приспивателно в кафето и на другия ден се намираш я в Испания, я във Франция. За просия - колкото си видимо по-недъгав, хората ти дават повече... И на това се обoсновава и цената, на която се продават хората", казва Георги.

Допреди кризата бизнесът с просяци в Атина бил съсредоточен в ръцете на трима български роми - кардараши от Костинброд. Месечно те печелели между 100 и 150 хиляди евро - от жертвите си, които малтретирали и третирали като роби.

Днес Георги не се страхува да назове имената и тайните квартири на хората от просешката мафия.

Кои са участниците в престъпната мрежа и как Георги е успял да се измъкне жив от Гърция, гледайте "Код: Криминално” по bTV Action.