Десетина работници от „Жилфонд и мощни съоръжения срутиха мемориала, който ромският лидер Кирил Рашков издигна на централните гробища в Пловдив. Цар Киро ще бъде глобен, заради незаконния строеж.

60-тонен багер срути траурния мемориал над семейната гробница на Кирил Рашков. Постройката на рмския барон е издигната незаконно. Тя е масивна и налята с бетон. Общината е издала разрешение само за поставяне на временен навес.

„Има право да постави временно съоръжение- гроб. Това вижте го какво представлява – една бетонна рамка отстрани, един надгробен паметник. И понеже те имат някакви собствени традиции - някакъв навес, който обаче трябва да е пластмасов. прилича ли ви на гроб, на мен лично не ми прилича”, каза Александър Долев- зам. кмет по общинската собственост.

През изминалите дни работници на общината са демонтирали част от кофража. Последният етап е разбиването и извозването на бетонната конструкция. Кирил Рашков твърди, че не е бил предупреден за ограничения във строежа.

„Аз не знаех тази работа. Щом ми го дадоха това разрешение, би трябвало да го следят – самите органи, които го дават и да кажат – „Вий имате право това нещо така да го направите”. Пак казвам, никой не намирам за виновен”, заяви той.

До дни ще бъде изчислена стойността на демонтажа. Общината ще заведе иск към Цар Киро. Ще му бъде наложена и глоба до 500 лева. Рашков заяви, че ще си плати, но след като се сдобие с необходимите разрешителни и проект, отново ще издигне мемориала над гробовете на роднините си.

Освен от това, че мавзолеят му е съборен, Кирил Рашков се оплаква и от бездействието на прокуратурата. Цар Киро бил изпратил няколко жалби заради тенденциозното, по думите му, отношение на бившата кметица на село Катуница - София Христева. Ако не бъдат взети мерки, той заплашва, че над хиляда роми от цялата страна са готови да тръгнат към Пловдив.

На какво още е готов ромският лидер - интервюто му пред кореспондентите ни от Пловдив очаквайте утре, в предаването "Тази Сутрин".