80 години навършва днес големият български писател Антон Дончев. Политици, колеги и приятели се събраха да го почетат в Националния дворец на културата.

С музика и съобщението, че Антон Дончев вече е почетен гражданин и на София започна официалния празник на писателя. Роден в Бургас преди 80 години днес той е почетен гражданин и на Велико Търново, Перник, Смолян и Сливен - все места, на които също ще отбележат юбилея му. Днес Антон Дончев призна на читателите си, че са негови съавтори.

"Нашата истинска среща е била, когато вие сте разтворили страниците на книгите ми и сте осветили с погледите си иначе мъртвите букви, и сте дали от времето си, ще рече от живота си, за да събудите героите, да запалите отдавна залезлите слънца на далечни времена и да съживите отдавна отминали светове”, заяви Антон Дончев.

На рождения си ден писателят припомни, че културата е очилата, с които човек вижда света, за да може да го промени и че трябва да върнем на младите хора чувството, че са участват в правенето на история и вярата, че могат да променят нещо.

По-рано през деня президентът награди Антон Дончев с орден "Свети Свети Кирил и Методий" за заслугите му в областта на културата.


Антон Дончев е роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. Завършва право в Софийски университет. Първият му роман - „ Сказание за времето на Самуила” излиза през 1961г., а втората си книга „Време разделно”, Дончев пише 3 години по–късно. Романът е екранизиран през 1987 г. от режисьора Людмил Стайков. Преведен е на 25 езика в тираж над 2 млн. екземпляра. Книгата се превръща в бестселър, а миналата година бе класиран от българските читатели на второ място след Иван Вазов в кампанията „ Голямото четене” .

Акад. Дончев е носител на множество български и чуждестранни награди. През 1999г. получава наградата за балканска литература  "Балканика”, а през 2004 г. ректорът на Софийския университет Боян Биолчев му връчва голямата награда за литература.