Жена на инвалидна количка прекара близо три часа в метрото тази нощ. Причината - развален асансьор, а техниците отказват съдействие след 21:30 ч. вечерта, ако няма заседнал човек в самия асансьор.

Мариана Харизанова се прибира от работата си в центъра на София до Люлин, където живее, използвайки асансьорите за хора с увреждания в метрото. Тази нощ обаче прекара близо три часа в Метрополитена.

Асансьорът на метростанция „Люлин” се оказал развален, а техниците, от фирмата за поддръжка на техниката, отказали да пристигнат на мястото, защото нямало заседнал човек. Решението, което било предложено на жената - да бъде качена на ръце от дошлите на мястото полиция и служители на Метрополитена.

„Не е справедливо да не работи асансьора, да ме теглят по стълбите, не съм чувал с картофи. Количката е много тежка, аз съм едра жена. Дежурните техници казват, че няма да дойдат, ако няма заседнал човек”, каза Мариана.

В това положение, принудена да остане в метрото до сутринта, Мариана прекара часовете до полунощ. През това време след неколкократни позвънявания техници от фирмата за поддръжка на асансьорите все пак пристигнаха и успяха да отстранят повредата.

„Нощно време работим само за аварийно спасяване. След като не е закъсал никой в асансьора, не тръгваме да правим ремонти”, заяви Спас Молешков, техник.

Аварии с асансьорите за хора с увреждания има често, признават, както техниците, така и Мариана, която ползва метрото почти всеки ден. Често пъти причина за повредите е, че отвън асансьорите са уязвими, тъй като всеки може да ги ползва.

В един часа след полунощ, когато повредете най-после беше отстранена и Мариана се запъти към дома си, на мястото пристигна и директорът на Столичното метро Стоян Братоев.

„Ситуацията показва, че този срок трябва да бъде удължен. До 23.30 трябва да има човек на разположение. Утре ще викнем фирмата и ще направим съответния анекс към договора”, обеща Стоян Братоев.

До десет дни от Метрополитен обещаха, че хората с увреждания ще могат да разчитат на асансьорните техници до полунощ.