Националната телевизия в Северна Корея излъчи днес кадри с открит ковчег, в който е положено тялото на държавния лидер Ким Чен Ир. По-рано севернокорейското ръководство организира траурна церемония. Според агенция КЦТА, тя се е състояла в Пхенян в момент, когато "цялата страна дълбоко скърби след неочакваната вест за смъртта му". Ким Чен Ун, един от синовете на покойния севернокорейски лидер, определен за негов наследник начело на държавата, се е поклонил заедно с други висши ръководители пред тленните останки на баща си.  

Ковчегът е изложен в мемориалния комплекс Кумсусан

където се намира и мавзолеят на основателя на Корейската народнодемократична република Ким Ир Сен, починал през 1994 г. В Северна Корея е обявен 11 дневен траур. Ким Чен Ир почина от инфаркт на 17 декември, но за смъртта му бе съобщено с двудневно закъснение.  

Южна Корея поднесе съболезнования на севернокорейския народ

който скърби за кончината на дългогодишния си управник, предаде Асошиейтед прес. Министърът на националното обединение Ю У-ик каза днес, че Сеул няма да изпрати официална делегация в Пхенян за траурните церемонии, но отбеляза, че правителството ще позволи на семействата на бившия президент либерал Ким Те-чжун да посети Северна Корея.

Смъртта на севернокорейския лидер предизвика големи тревоги по света

коментират чуждестранните медии. Наблюдателите изтъкват, че не се знае дали официалният му приемник Ким Чен Ун ще може да задържи властта в една от най-бедните и затворени държави в света, разполагаща обаче с ядрено оръжие.

Някои експерти смятат, че "мастити интриганти" може да се опитат "да поставят под контрол новия вожд”. В същото време не се и очаква Ким Чен Ун да поведе страната "по китайския път на реформите".

Севернокорейският елит няма интерес от "затопляне" в страната

Поучен от опита на Съветския съюз, той се опасява от каквито и да било промени от страх да не се разклати ситуацията. Всички държави, съседни на Северна Корея, държат своята противовъздушна отбрана в повишена бойна готовност.