Това ще стабилизира и активизира световната икономика. Днес във Виена се провежда редовното заседание на ОПЕК. За първи път от 13 години Ирак ще заеме мястото си на пълноправен член в организацията.

Страните от ОПЕК няма да променят обема на производството, тъй като сегашната цена от 24 долара и 80 цента за барел удовлетворява както производителите, така и потребителите. В момента цената на кошницата на ОПЕК е 24 долара и 82 цента, което е в средата на ценовия коридор, определен от организацията - от 22 до 28 долара.

Прогнозата на Международния валутен фонд е цената да спада през следващата година. Аргументите са, че в скоро време ще влязат в действие нови производствени мощности в Бразилия и в Африка. Войната в Ирак е една от причините за нестабилността на петролния пазар. Завръщането на страната като пълноправен член на организацията на страните-производителки ще доведе до стабилност и спокойствие на борсите. На това се противопоставяше Венецуела, тъй като според президента Уго Чавес Ирак е под окупация. Багдад обаче ще остане извън квотната листа, тъй като не може да добива количествата, разрешени от организацията.