В театър "Българска армия" ще се проведе галаспектакъл за връчване на традиционните награди "Аскеер" под патронажа на министъра на културата и на министъра на отбраната Вежди Рашидов и о.р. ген.-лейт. Аню Ангелов.  

Ретроспекции и мечти, "и бързи, и бавни неща" ще включва празничното представление, посветено на 20-ата годишнината на академия "Аскеер" и на 60-годишнината на Театъра на българската армия. Режисьор е Владимир Люцканов, съсценарист с Антоанета Бачурова. Режисьорът Крикор Азарян получава посмъртно почетен "Аскеер" за трилогията си по Чехов - "Чайка" в театър "Българска армия", "Три сестри" в Младежкия театър "Николай Бинев" и "Вишнева градина" в Народния театър "Иван Вазов".

Голямата награда за цялостен принос в театъра "Аскеер-2010" е за актьора Йосиф Сърчаджиев - един от основателите на отличието.  За водеща мъжка роля са номинирани  Деян Донков - за Лопахин във "Вишнева градина", Михаил Билалов - за Мартин в "Козата, или коя е Силвия?" от Едуард Олби, постановка на Явор Гърдев в Народния театър, и Христо Бонин - за Мъжът в "Нирвана" от Константин Илиев на Иван Добчев в Пазарджишкия театър.   

При актрисите конкуренцията за "Аскеер-2010" за водеща женска роля е между Ангелина Славова - Олга в "NORDOST" от Торстен Бухщайнер на Василена Радева в Младежкия театър "Николай Бинев", Виктория Колева - Мика в "Живите от мъртвата махала" от Петър Анастасов на Николай Ламбрев-Михайловски в Драматичния театър "Николай О. Масалитинов"  и Радена Вълканова - Фани в "Приятнострашно" от Яна Борисова на Галин Стоев в Театър 199 "Валентин Стойчев".

За отличието за режисура се състезават Галин Стоев за "Приятнострашно",  Лили Абаджиева за "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг в Народния театър "Иван Вазов" и Явор Гърдев за "Козата, или коя е Силвия?". Трите спектакъла са номинирани и за "Аскеер-2010" за най-добро представление.