Те не са вредни и ще се продават до изчерпване на количествата, уточняват от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Вече няма да се произвеждат още темпалгин, различните форми на амидофена /като сиропа тусифен и варидон/, комбинираните аналгин-съдържащи лекарства, като алкозин и долиспан.

От "Балканфарма" потвърдиха, че от октомври не произвеждат антиацид, който се взима при гастрит. Производството му е спряно, защото медикаментът е морално остарял.

Това не означава, че тези лекарства са вредни, а че вече имат по-модерни заместители, коментира директорът на Агенцията по лекарствата. Няма място за паника, смятат от Агенцията. На българския пазар има 7 вида аналгин.

Закономерна политика на производителите е от време на време, по техни съобръжения да променят и търговските наименования на медикаментите, подобно е положението и с ацетил-силициловата киселина.

В аптеката, където работи Йорданка Станкова има аналгин-хинин и той ще стигне за няколко седмици напред. Защото търсенето е голямо.

Всяко лекарство има своя заместител и преди да вземете нещо различно от това, което досега сте употребявали, се конслутирайте с личния лекар или с фармацевт, съветват от Агенцията по лекарства.

Междувременно, директорът на "Софарма" - Огнян Дойнов заяви за Би Ти Ви, че в складовете им аналгинът залежава. Той е категоричен, че количествата могат да задоволят пазара в България за година напред, но търговците не купуват, заради хаоса с цените и ДДС на лекарствата.