Пред касите на "Топлофикация"-София се извиха опашки от граждани, които бързаха да проверят декемврийските си сметки за парно.
Няма средна стойност на увеличението за декември, защото изчисляването се прави по индивидуалните характеристики на всяка сграда, припомнят от "Топлофикация".

Малин Стоичков ще трябва да плати 180 лева за четирите радиатора в апартамента за месец декември. Сумата е със 110 лева повече от ноемврийската му сметка.

"Много са и не са топли радиаторите", коментира Малин Стоичков, абонат на "Топлофикация".

Това е основното оплакване на абонатите на "Топлофикация". От дружеството обясняват, че недостатъчната топлина се дължи на минусовите температури или е причинено от повреди в инсталацията и изключените радиатори.

"Външните метеорологични условия влияят на това какво количество топлина се доставя в абонатната станция и респективно апартаментите на общ топломер", обяснява Петър Петров, началник на отдел "Ефективност" в "Топлофикация"-София.

На горещия телефон за сигнали от граждани можете да получите справка за сметката си за парно. Телефонът работи от 8.30 ч. до 17 ч.

"В сравнение с ноември сметките са с 30-40 процента по-високи няма драстично увеличение", твърди Румяна Михайлова, отдел "Информация и рекламации".

Близо 300 граждани се обаждат, дневно, за повишението в сметките.

Заради многобройните обаждания на горещия телефон от "Топлофикация" поставиха във всички каси кутии за молби и сигнали на гражданите.

Страхът от големите сметки за декември принуди гражданите да чакат на опашка само, за да проверят сметката си в касите още преди фактурите да са дошли по пощата.