Четирима са номинирани за поста - сегашният заместник-председател на ВАС Светла Петкова, председателят на отделение в съда Николай Урумов, конституционният съдия Георги Марков и депутатът от "Коалиция за България" и бивш конституционен съдия Александър Арабаджиев. Процедурата започна, след като настоящият председател на ВАС Владислав Славов подаде оставка от поста, за да стане конституционен съдия.

По закон изборът на председател на ВАС се прави в три поредни заседания. На последното трето заседание днес номинираните за поста ще бъдат изслушани и ще бъде избран нов председател на ВАС. Това може да стане с гласовете на повече от 2/3 от всичките 25 члена на Съвета.

Висшият съдебен съвет ще заседава с нов член в състава си. В петък Народното събрание освободи предсрочно Асен Манов, от парламентарната квота и избра на негово място - Радка Петрова. От ОДС тогава възразиха, че направената промяна цели да не може да се получи квалифицирано мнозинство, когато се гласува изборът на председател на Административния Съд.

Междувременно правосъдният министър Антон Станков подаде втора жалба във Върховния административен съд, с която оспорва решението на Висшия съдебен съвет за оставката на Владислав Славов.