САЩ рискуват да дадат голямо преимущество на тероризма, ако не отделят необходимата сума за възстановяването на Ирак. Това заяви главният граждански администратор на Ирак Пол Бремър в американския Конгрес.

Ако САЩ не успеят да изградят суверенна демокрация и стабилна икономика в Ирак, ще дадат на терористите невероятно преимущество във войната им срещу Америка, каза Бремър пред сенатска комисия, която контролира изпълнението на бюджета.

Президентът на САЩ Джордж Буш поиска преди време от Конгреса да отпусне 87 милиарда долара за военни операции и възстановителни работи в Ирак и Афганистан. Бремър обеща, че тези пари ще бъдат похарчени "разумно и прозрачно". Според него исканите средства са достатъчни за възстановяването на стабилността в Ирак. Той допълни, че на донорската конференция в Мадрид следващия месец ще бъдат привлечени още чуждестранни помощи.

Световната банка и Международният валутен фонд няма да предоставят на Ирак кредити, нито застрахователни гаранции докато не се вземе решение на ООН и Съвета за сигурност по въпроса кой ще оглави гражданската администрация в страната. Това каза председателят на Комитета за развитие на Световната банка.