Американският президент изрази надежда, че с времето френският му колега ще разбере решението на САЩ да нападнат Ирак. Франция вероятно се опитва да уравновеси амбициите на Америка, каза Буш. От своя страна, Жак Ширак заяви, че въпреки скорошните различия между Франция и Съединените щати, приятелството между тях ще надделее.

Германия вижда своята роля не като "контраполюс на Съединените щати", а като помирител в спора за новата резолюция за Ирак. Това заявиха правителствени източници в Берлин в навечерието на предстоящите разговори на канцлера в Ню Йорк. Герхард Шрьодер ще се срещне там с американския президент за първи път откакто преди 16 месеца отношенията им охладняха, заради отказа на Германия да подкрепи САЩ във войната с Ирак.

Предполага се, че в центъра ще бъдат усилията за нова резолюция на ООН за Ирак. Жак Ширак вече обяви, че Франция няма да налага вето на новата резолюция, но че ще я подкрепи само, ако тя предвижда ООН да играе ключова роля в предаването до няколко месеца на властта в Багдад на цивилна иракска администрация. В противен случай Париж ще се въздържи при гласуването в Съвета за сигурност.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан смята да разкритикува тезата на президента Джоржд Буш за превантивен удар. В речта си пред световната организация днес Анан ще изтъкне, че нанасянето на превантивен удар под предтекст да се спре разработването на оръжия за масово унищожение, е в противоречие с принципите, по които през последните 58 години е бил управляван световният мир. Анан не споменава в речта си Съединените щати, но думите му се тълкуват като предупреждение към Джордж Буш за опасността, която крие неговата доктрина на превантивния удар, коментират осведомителните агенции.