При разпитите шейх Халид Мохамед, който беше арестуван през март тази година от американските и пакистанските спецслужби, е казал на следователите, че той е обсъждал с Осама бен Ладен план за атентатите пет години преди те да бъдат извършени.

От протоколите за разпитите на шейх Халид Мохамед е видно, че намерението на "Ал Кайда" е било не само за атентати в Ню Йорк. Начален план е предвиждал атентатите да са на две вълни. В САЩ е трябвало да бъдат отвлечени 10 самолета. Освен това, били планирани атентати и в Югоизточна Азия, които е трябвало да бъдат осъществени от организациията "Джамаа Ислямия".

Осама бен Ладен отхвърлил тази част от плана, твърди шейх Мохамед. Той отрича съпричастността на лице, което фигурира в доклада на ФБР и твърди, че не Мохамед Атта, а други двама от загиналите на 11-и септември терористи-камикадзе са играли водеща роля при подготовка на атентатите. Те били в самолета, който се разби в Пентагона.

Според материали, стигнали до "Асошиейтид прес", "Ал Кайда" е планирала и тази година да извърши нападения срещу американски, западни и израелски обекти по целия свят. Арестът на шейх Мохамед е осуетил акция в Сингапур.