На 11-и септември израелският кабинет за сигурност взе "принципно решение" да експулсира или по друг начин да отстрани Арафат в отговор на терористичните нападения в Тел Авив и Ерусалим. На извънредно заседание Общото събрание на ООН прие резолюция, която призовава Израел да се откаже от това решение. Израел ще намери начин да попречи на действията на този, който е източник на толкова големи вреди за страната, посочил Шарон на заседание на кабинета, в отговор на молбата на министъра на обществената сигурност да се преразгледа решението за експулсирането на Арафат.

Шарон изразил мнението, че понижаването на равнището на терористичната заплаха през последните 10 дни се дължи на страха на Арафат от експулсиране, който го кара да предприеме действия за изкореняването на терористичните структури.

Палестинският лидер Ясер Арафат призова квартета за Близкия изток да действа незабавно за изпълнението на "пътната карта" - международния план за мир в Близкия изток. Той предвижда прекратяване на насилието, разоръжаване на палестинските групировки, спиране на еврейската колонизация и създаване на палестинска държава до 2005 година.