Днес министър Паси замина на двудневно посещение в Израел. В Тел Авив външният ни министър ще присъства на тържествата, посветени на 80- годишния юбилей на Шимон Перес.

Шимон Перес е определян като един от великите държавници на нашето време, бивш министър-председател на Израел, дългогодишен външен министър и нобелов лауреат. Политик, допринесъл изключително много за близкоизточния мирен процес.

Освен министър Паси, на юбилея ще присъстват над 2 000 политици и общественици от цял свят, сред които Бил Клинтън и Михаил Горбачов.

По думите му, в Израел българският външен министър има и друга задача: "В Израел има много хора, които добре говорят български език, но децата на техните деца са започнали да го забравят и ние си дадохме сметка, че сме длъжни да направим максималното, за да поддържаме жив българския език в тази приятелска страна."

Началото ще бъде поставено със сравнително малък клас по български език. На първия урок ще присъства и синът на министъра. Пилотният проект ще продължи, ако има успех.