23 милиона евро от тази сума са предназначени за обекти по Северното Черноморие.

Днес символично беше открит пътят на укрепеното свлачище в местността "Кабакум" край Варна. Това е първия обект, изцяло завършен със средства от Европейската банка.

Министър Валентин Церовски и експертът по земите за страните-кандидатки за присъединяване към Евросъюза към Европейската инвестиционна банка Лиза Раасакка се разходиха днес по укрепения път на свлачището в местността "Кабакум" край Варна.

На 4-ти септември, след приключване на строителните работи на обекта, е издаден акт 16 от Държавна приемателна комисия, а няколко дни по-късно и разрешение за ползване.

Обект "Кабакум", който беше символично открит днес с водосвет, отслужен от Варненския и великопреславски митрополит Кирил, е част от проект "България - укрепване на речните и морски брегове", управляван от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Схемата е финансирана със заем от Европейската инвестиционна банка на стойност около 6 млн. евро

Одобрени са още 10 милиона евро от Европейската инвестиционна банка за укрепване на свлачищата в България, добави министър Церовски. За този заем са променени част от вътрешните принципи на банката за отпускане на кредити, което е показател за работата на институцията с България, подчерта министърът.

Заемите, който се отпускат от Европейската инвестиционна банка, са гарантирани от държавата. Затова е много важно изпълнението на проектите да бъде строго контролирано, поясни министър Церовски.