Ако здравната каса не отмени фиксираните бюджети, от началото на следващия месец започваме ефективни протестни действия, обявил председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, цитиран от "Сега" на първа страница (темата е водеща за всички ежедневници). В болниците ще се прекъсва работа и ще се поемат само спешни случаи, допълнил той.

Реакцията на съсловната организация е отговор на наложените от здравната каса лимитирани бюджети на болниците, които са с 30-40 процента по-малко от средствата, които лечебните заведения са получавали през същия период на м.г. За да няма стачка, касата трябва да продължи да плаща както преди - за цялата отчетена дейност, при това в срок, пояснил Райчинов.  

***
Водеща новина за всички ежедневници е официалната визита у нас на Шимон Перес, президент на Израел, по покана на държавния глава Георги Първанов. Перес получи орден "Стара планина" с лента за изключително големите му заслуги за укрепването и развитието на българо-израелските отношения. България може да влезе в ролята на посредник между Израел и Палестина, заяви президентът на Израел. България е подходящо място за среща между израелци и палестинци. Според Перес няма по-удобно и уютно място от България за такива разговори. "Това звучи малко като самопокана", пошегувал се той, цитиран от "Новинар" на първа страница. Перес изтъкна, че най-важната точка в дневния ред на страната му в момента е да се постигне мир с палестинците. Според него има положителен напредък в мирния процес в Близкия изток.

***
Над 200 мюсюлмани посрещнаха с юмруци вместо с молитва свещения за следовниците на исляма месец Рамазан, съобщава "Труд" на първа страница. Във вторник вечер Джумая джамия в Пловдив се превърна в арена на саморазправа между последователите на двата "мюсюлмански синода" - на Недим Генджев и на Мустафа Хаджи. Посочва се, че пред "Дарик" радио шефът на
джамийското настоятелство Ашим Асан е обявил, че в атаката на храма сред хората на Мустафа Хаджи били и трима пияни депутати на ДПС, от които той разпознал само Тунджай Наимов. Обвиненият не бил открит, но колежката му Петя Раева го защитила, като казала, че това не е възможно, уточнява изданието.

***
Според челото на "24 часа" хората, които наемат имот, поне за едно година, вече ще имат право да развалят договора с хазяите, без да плащат неустойки, в първите 14 дни от сключването му. Това предвиждат поправките в Закона за защита на потребителите, пуснати от икономическото министерство за обществено обсъждане. С тях се включва цяла нова глава, която регламентира договорите за разпределено във времето право на ползване на собственост и за дългосрочни ваканционни продукти, уточнява изданието. Стопаните на имотите няма да имат право да прибират и лев от квартирантите преди изтичането на 14 дни от сключване на договора, пише "Труд".

***
Първата видеоконферентна система за разпит на свидетели затворници и експерти в съда ще заработи в страната ни до декември, отбелязва под глава "Новинар". Заради революционните онлайн заседания ще трябва да бъдат изработени нови призовки. В тях ще бъдат изброени местата в страната, където, ако експертът не може да се яви в съдебната зала на уречената дата, ще трябва да застане пред видеоекран. Пред монитор от 37 инча експертът ще даде заключението си за определен казус по дело. Така, дори вещото лице да е заето, мегаделата няма да се отлагат. Идеята за новите призовки е на Левен Антов, който работи във фирмата, поела обществената поръчка за разработването на пилотната видеоконферентна връзка между Софийския градски съд и един от затворите, уточнява изданието. По думите на Антов развитието на видеозаседанията може да ускори много съдебните процеси. Засега все още не е поставен на дневен ред въпросът дали видеосистемата за разпити може да се използва за даване на показания от вечно "болните" свидетели от леглата им в болница или у дома, пише "Новинар".

***
Стар отпуск да се плаща по стара заплата, предлага в интервю за "Труд" Иво Нейков, бивш социален министър и директор на Балканския институт на труда. По думите му притеснителен факт е, че ако следващата година не се предприемат още категорични стъпки за стабилизиране на пенсионния фонд, НОИ ще има след 10 - 15 г. изключително големи трудности с изплащането на пенсиите. Според Нейков ще съществуват проблеми при изплащането на пенсиите на бъдещите пенсионери, на сегашните и на тези, които им предстои пенсиониране в близките десетина години. "Отлагането на промените в Кодекса за социалното осигуряване може да направи наистина нерешима задача с плащането на парите за старост. И да се окаже, че 80 на сто от пенсиите ще идват от данъци. Така че всяко решение за реформи е по-добро от никакво", коментира Нейков.

***
В интервю за "24 часа" ген. Симеон Симеонов, началник на отбраната, коментира състоянието на армията ни. По думите му тя се справя трудно в годините на криза. Парите, които остават за капиталови разходи са много малко, под 1 процент от военния бюджет.

"Няма западна армия, чиито капиталови разходи да са под 20 процента", допълва Симеонов. С наличните средства обаче се прави всичко възможно за успешната подготовка на войските. "А най-вече - на подразделенията, които заминават на мисии в чужбина. Те трябва да са осигурени с всичко необходимо. Не може да правим компромиси и с авиационните дружества в интегрираната система за ПВО на НАТО, известни като Еър полисинг - въздушна
полиция. Дават ги денонощно наши изтребители в авио-база Граф Игнатиево", коментира Симеонов.

***
Ще има сливане на линиите на градския транспорт, твърди в интервю за "Монитор"Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта в София. В отговор на въпрос Христов коментира, че за момента не се очаква повишаване на цената на билетите за градския транспорт в столицата. По думите му по-скоро се обмисля варианта за увеличаване на глобата за нередовните пътници. В момента се правят анализи.

"Целта е да не се събират много при от глоби, а хората да бъдат разубеждавани да не пътуват билет. Това ще доведе до относително намаляване на размера на гратиса. Този проблем го има навсякъде в Европа.", коментира Христов.

***

Наблюдава се значително забавяне на разплащанията от страна на държавата към бизнеса, пише "Труд". Това се казва в анализ на Българската стопанска камара (БСК) за макроикономическото състояние на страната, уточнява изданието. По експертни оценки към средата на юли държавата се е разплатила по обществени поръчки и други договори за едва 77 млн. лв. от дължимите 640
млн. лв. или разплатеното е малко повече от 10 процента.

"Всяка седмица публикуваме на интернет страницата си информация за разплатеното през Българската банка за развитие", коментирали от Министерство на финансите. Според данните при подадени заявления за 172,9 млн. лв. до миналия петък са платени 135,5 млн. лв. Нарастването на износа и намаляването на безработицата дават надежди на местните предприятия да започнат подготовка за увеличаване на производството, сочи още докладът на БСК.

***
Бизнесът е започнал да губи интерес към "Конкурентоспособност" - основната европрограма за финансиране на проекти на частния сектор, съобщава под глава "Дневник". Все по-малко компании подават предложения по отворените до момента схеми за иновации и модернизация, двата основни приоритети на програмата. Въпреки че мярката за създаване на технологични паркове е пусната още при правителството на тройната коалиция, няма нито едно предложение. Най-вероятно тя ще бъде закрита, а бюджетът й преразпределен.

Само два са проектите по схемата за патентна комерсиализация на иновативни продукти, отворена при кабинета на ГЕРБ. Близо два пъти са намалели кандидатите по най-интересната мярка за бизнеса - модернизация на малки и средни предприятия. Миналата година компаниите бяха над 950, сега са под 600, по данни на Агенцията за малки и средни предприятия, коментира изданието.

***
Рекордното поскъпване на зърното през последния месец и добрата реколта в България увеличиха очакванията за печалба на българските производители, пише под глава "Пари". Те вече развалят фючърсни сделки и са готови да платят неустойки, за да продадат зърното си още по-скъпо извън страната, уточнява изданието.

***
Водещата тема на "Стандарт" е предстоящият музикален фестивал Spirit of Burgas. Според изданието баби се редят на опашка за безплатни билети за "Продиджи". 40 000 фенове ще щуреят от утре в морския град на големия купон. Над 100 знаменитости ще държат висок градуса на напрежението. 7 сцени изникват на плажа. Главната е широка 25 и висока 17 метра. За първи път се вдига подобно съоръжение край брега - едно от 9-те подобни, произведени и използвани в цял свят. Заради огромният интерес е предвидено на плажа да има лагер с около 2 хиляди палатки, продължава да пише по темата "Стандарт".

Втора поредна година част от бургазлиите спестяват от финикийските знаци покрай феста. Според изданието и заведенията надували цените, а повечето баби, които се снабдявали с безплатните билети ги препродавали на половин цена. Някои о тях дори успявали да "пласират" придобивките си за по стотачка, пише "Стандарт".

В първия ден от феста на главната сцена ще излязат "The Prodigy". Британците бяха възприети като същински феномен още с първата си поява в началото на 90-те. Подгряваващи на "The Prodigy" ще бъдат британската група "Аполо 440". В интервю за "24 часа" фронтменът Тревър ("Аполо 440") отбелязва, че групата ще бъде за първи път в България. "Нямаме търпение да пристигнем. Чухме велики неща за фестивала!", коментира той. От българските групи познават музиката на Gravity Co. "Добри са!", допълва Тревър. Групата ще свири стари - любими на публиката парчета и пести от най-новия им албум The future`s what it used to be, който излиза през септември, отбелязва фронтменът на "Аполо 440".