Министерството на вътрешните работи не е подавало данни на Районната прокуратура в Самоков, срещу Константин Димитров, известен като Косьо-Самоковеца.
Засега срещу Константин Димитров има образувана преписка в окръжната прокуратура за невярно попълнена данъчна декларация.

"Истината е следната. Преписката в окръжна прокуратура е образувана по данни, публикувани в печата, съдържащи информация за това, че лицето Константин Димитров разполага с незаконни доходи", поясни Донка Коларска, заместник-окръжен прокурор.

Според данните в декларацията, доходите на Самоковеца са от картофопроизводство и консултантска дейност. Досега е установено, че това не е вярно, но няма достатъчно доказателства за образуване на предварително производство.

"Преписката срещу Константин Димитров Димитров и Ангелина Димитрова не е приключена, върви изключително бавно и трудно", допълни Донка Коларска.

За този случай сигналът е подаден от Окръжната в Самоковската прокуратура. Окръжният прокурор Маргарита Попова допълни, че има образувано и предварително производство срещу неизвестен извършител за пране на пари. То се отнася за фирмите на Самоковеца. От Окръжната прокуратурата уточниха, че този сигнал е получен от Върховната касационна и не е имало сезиране от МВР.
"Изработени са и са изпратени следствени поръчки до Република Турция и Англия, което напоследък е станало, разпитани са свидетели пред съдия, назначени са съответните експертизи", поясни заместник-окръжният прокурор Коларска.

Не е ясна сумата, за която има съмнения, че е незаконна. Затова ще бъде назначена и икономическа експертиза.

Главният секретар на МВР Бойко Борисов каза за Би Ти Ви, че ще поиска справка, коя прокуратура е била сезирана от МВР за Константин Димитров и коя не е била сезирана. Генерал Борисов уточни, че резултатът от справката ще бъде оповестен официално от пресцентъра на вътрешното министерството. Главният секретар е на посещение в Австрия и Германия.