Филчев допълни, че той ще направи публично достояние тежките случаи на корупция.

Главният обвинител заяви, че няма обществен проблем, който да не може да бъде решен от политиците:

"Нека да декларират публично, че подкрепят категорично, безусловно борбата срещу корупцията, че зачитат безусловно принципа за равенство на гражданите пред закона, че всички разследвания за прояви на корупция трябва да се доведат докрай, независимо от това кои са обвиняемите."

Филчев се ангажира да запознае обществото с тежките случаи на корупция. Той беше подкрепен от колегите си.

На въпрос на Би Ти Ви "Кога ще ги оповестите?" главният обвинител каза: 

"Ми, предполагам, че средата на месец октомври ще имате възможност да се запознаете с всички данни."

"Включително и със скандалните случаи на корупция?"

"Да."

Ето какви бяха реакциите в Парламента:

"Десетки материали са отишли в прокуратурата от комисията. За всички подадени сигнали, имаме отговори, свършили сме необходимата работа, за която сме конституирани", каза Коста Костов - председател на Парламентарната комисия за борба с корупцията.

"Не възприемам изказването на главния прокурор Никола Филчев като упрек, а като апел, който е много рационален и своевременен, не защото усилията за неутрализиране на корупцията са спирали, но защото понякога са спорадични или наистина недостатъчно активни", каза  Станимир Илчев - председател на ПГ на НДСВ

"Борбата с корупцията не е ли работа на главния прокурар. Нека Никола Филчев да каже от кого има натиск, аз такъв не упражнявам", заяви Сергей Станишев, лидер на БСП. 

"По мое мнение проблемите с корупцията са свързани преди всичко със съдебната система", смята Алиосман Имамов - ДПС. 

Йордан Соколов от ОДС  каза: "Приемам апела на главния прокурор Никола Филчев като знак, че политиците трябва да се борят с корупцията, но институцията, която преди всички останали трябва да се бори с корупцията, е прокуратурата. Бих попитал главния прокурор имало ли е ходатайство, когато е прекратено следствието срещу Бриго Аспарухов за унищоженото досие на Атанас Тилев и как е прието, че няма извършено престъпление."