Жители на ловешкото село Чавдарци твърдят, че са изправени пред екологична катастрофа. Причината е изхвърлянето на тонове отпадъци от близката кравеферма в землището на селото.

Село Чавдарци се намира на около три километра от прочутите Крушунски водопади. Районът е живописен, но местните хора от години се тревожат за бъдещето му.

Години наред отпадъците от близката кравеферма се изсипват из земите на селото. Най-тежко е положението до едно от пасищата. Освен от лошата миризма и мухите обаче, хората в Чавдарци се притесняват и факта, че фирмата, стопанисваща кравите, започнала да изсипва тор в непосредствена близост и до петте кладенеца, от които черпят вода Чавдарци и Крушуна.

След поредица сигнали, проверка на място е направена от РИОСВ - Плевен.

„Констатирано е такова замърсяване, съставен е акт и съответно наказателно постановление за налагане на санкция на извършителя и преустановяване на подобна дейност”, заяви експертът Рени Атанасова.

Само за три години това е втори акт за замърсяване срещу същата фирма.

Собственикът на кравефермата отказа за застане пред камера. Той обясни, че фермата му е направена според европейските изисквания, както и че има изготвен проект за изграждане на съоръжения за обработка на торовете.