Той обаче добави, че няма съмнение за връзките на Саддам с терористичната организация "Ал Кайда", отговорна за атентатите.

Над 70% от американците смятат, че сваленият от власт иракски диктатор е свързан с атентатите, сочи проучване на общественото мнение.


Най-опасният враг за американците в Ирак през следващите месеци може да се окаже нарастващото недоволство на местните хора, сочат данни на американското разузнаване. Вестник "Ню Йорк Таймс" пише, че според служители от Пентагона, недооценяването на настроенията на населението е грешка на администрацията.

Междувременно бившият главен оръжеен инспектор на ООН Ханс Бликс обяви, че войната срещу Ирак не е била оправдана и е нямала основания. По думите му, Вашингтон и Лондон са преувеличили данните на разузнавателните служби. В интервю за радио Би Би Си Ханс Бликс каза, че разузнавателните информации са били интерпретирани тенденциозно.

В същото време тази сутрин имаше нова експлозия по главния петролопровод от Ирак за Турция. Взривът е станала на 200 километра северно от Багдад. Избухнал е голям пожар.

Междувременно стана ясно, че САЩ подготвят промени в проекторезолюцията за Ирак. Американският проект съдържа четири основни теми: ролята на ООН, иракското представителство, икономическата помощ и установяването на многонационални сили.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан иска
резолюцията да даде на ООН ясен и изпълним мандат, съобщиха дипломати.