Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще обсъжда днес законопроекта за опазване на обществения ред и мерките срещу противообществени прояви, извършени преди, по време и след провеждането на спортни мероприятия. Проектът е внесен от Министерския съвет.

Законът предвижда арест до две седмици или глоба до 500 лева за всеки фен, който псува, ругае, скандира нецензурни неща, предизвиква или участва в сбивания или безредици, нахлува на терена, прескачайки загражденията, и хвърля бомбички. За по-тежки щети арестът може да е до 20 дни, а глобата до 1000 лева. Предвижда се наказание обществено полезен труд. Собствениците на стадиони и организаторите на футболни срещи също могат да носят отговорност, ако не са спазили изискванията.

В специален регистър ще се събира информацията за агресивните запалянковци - проявите им ще бъдат описани и документирани подробно. Ще има и видеозаписи.

Феновете с повече провинения ще получават забрана да ходят на мачове у нас и в чужбина. Все още не е ясно как униформените ще следят дали в тълпата не се е промъкнал фен със забрана.

Няма да се отнемат задгранични паспорти за футболно хулиганство. Българските полицейски служби ще изпращат данните на провинилите се на колегите си в съответната европейска страна, където ще има мач. Там полицаите ще имат ангажимент да следят нарушителя със забрана да не доближава стадиона.